כלי נגישות

הגדל טקסט הקטן טקסט גווני אפור ניגודיות גבוהה ניגודיות הפוכה הדגשת קישורים כתב קריא סמן גדול שחור סמן גדול לבן הגדלת תצוגה הפסק אנימציות בטל נגישות
052-338-1803
גישור
צוואות וירושות
ייפוי כוח מתמשך
גישור בעסקים - למה זה טוב?

בכתבה זו אנסה להסביר בקצרה אילו סוגי מחלוקות נדונות בהליך גישור הדן בסכסוך עסקי ומדוע כדאי במרבית המקרים לבעל העסק או לעובד בו, לנסות לפתור את אותן מחלוקות בגישור במקום ללבן אותן בבית המשפט.

באיזה סוגי מחלוקות מדובר?

גישור עסקי מתמקד במחלוקות שיש בהן פן עסקי דומיננטי. כך, בנוסף לשיקולים משפטיים, ובין אישיים של הצדדים לוקחים בחשבון שיקולים עסקיים.

ככלל, המחלוקות שמגיעות לגישור כזה נוגעות ל"יחסי החוץ" ו"יחסי הפנים" של העסק.

"יחסי החוץ של העסק" נוגעים למעגל החיצוני של העסק, כלומר היחסים בין העסק והגוף הנוסף איתו הוא בא במגע. לקטגוריה זו ייכנסו לדוגמא סכסוכים בין שני עסקים, סכסוכים בין לקוח קצה לבין העסק, סכסוכים בין ספק לבין העסק וכיוצ"ב.

"יחסי הפנים של העסק" נוגעים למעגל הפנימי של העסק, כלומר היחסים בין הבעלים/העובדים/בעלי מניות בעסק לבין עצמם. לקטגוריה זו יכנסו לדוגמא סכסוכים של בעלי מניות שונים בתוך חברה, סכסוכים בין בעלי מניות של חברה והעובדים השכירים בה, סכסוכים בין שותפים בשותפות, סכסוך בין עובדים לבעלים וכיוצ"ב.

הליך גישור בסכסוך עסקי כולל בתוכו גם מחלוקות בגין נזק של רכוש שנגרמו למי מהצדדים במהלך העסקים. פעמים רבות הליך הגישור כולל גם את חברות הביטוח של העסק. נישה ספציפית נוספת הנכללת בתחום זה נוגעת לסכסוך בעסקים משפחתיים.

גישור בעסקים - למה כדאי?

הכדאיות של עסק (חברה/שותפות/עסק פרטי/עמותה) לקיים הליך גישור במקום לקיים הליך משפטי נעוצה בעיקרה בטעמים הבאים :

טעם ראשון - כל שיח, גם אם הוא שיח על מחלוקת, מהווה הזדמנות לצמוח מהמחלוקת להמשך עסקים. כל בעל עסק יודע ששמירה על קשר עם גורמים עסקיים אחרים רלוונטים, הזדמנות להמשך עשייה וכמובן רווחים הם נשמת אפו של עסק וההצדקה לקיומו. הליך גישור מאפשר הזדמנות שכזו. בגישור מי שמוביל את הדיאלוג הם הלקוחות, קרי בעלי העסקים, והוא פותח פתח לשיח פורה. בניגוד לבית המשפט שהשיח בו הוא משפטי, הדוברים בו הם בעיקר עורכי הדין של הצדדים וההליך המשפטי אף "שורף" פעמים רבות את הקשר בין הצדדים.

גישור מאפשר חזרה של בעלי העסקים למקום של הובלה וחשיבה על פתרונות שנכונים למצב העסקי שלהם ובהתאם למצב השוק נכון להיום. במקום להתמקד רק בסעד משפטי, המוגבל פעמים רבות לפיצוי כספי בלבד, ניתן להביא בחשבון קשת רחבה של פתרונות עסקיים שיביאו תועלת לשני הצדדים )לדוגמא: לצד פיצוי כספי או במקומו להביא בחשבון אספקה של חומרי גלם למפעל במחיר מופחת, או התחייבות של הצדדים להמשך עבודה משותפת לתקופה ארוכה/קצרה יותר מהמקור וכן הלאה( .

טעם שני - הליך הגישור מאפשר התייחסות למצב העסקי בהווה וצופה פני עתיד. בעולם עסקי דינאמי מה שקרה אתמול, שלא לומר לפני שנה, יכול ולא יהיה כלל רלוונטי להווה. בבית המשפט ההסתכלות היא לעבר. ההכרעה נסובה סביב המסכת העובדתית והמשפטית שקרתה בעבר. בגישור יש אפשרות לבדוק את האינטרסים של הצדדים נכון להיום ואף לטוות תוכניות פעולה לפיתוח עתידי.

טעם שלישי - בהליך הגישור השליטה חוזרת לידי הצדדים והם יכולים לבחור את סוג הפתרון. בגישור, הצדדים נעזרים במגשרת כדי לאפשר תקשורת בונה ביניהם וכדי לחשוב על פתרונות שיענו על מירב הצרכים. במה שנוגע לבחירה בפתרון הסכסוך - הצדדים חופשיים לעצב בעצמם את הפתרון, הפתרון חייב להיות מקובל עליהם והם רשאים לסרב לפתרון מסוים אם אינו מקובל עליהם. לא ניתן לכפות על הצדדים פתרון. מצב זה מחזיר את השליטה לידי הצדדים כדי לשרטט דרך חדשה שתהא מקובלת עליהם.

טעם רביעי - הליך הגישור מאפשר פתרון שאינו פומבי. בבית משפט, פסק דין שמתפרסם הוא פומבי ובעל נגישות לקהל הרחב. ניתן למצוא את פסק הדין והאמור בו דרך האינטרנט. בגישור, באם הצדדים מגיעים לפתרון, ניתן להסכים כי פתרון זה ישמר בסודיות ולא יפורסם. בעלי עסקים רבים מעדיפים פתרון שכזה שכן כך אין פגיעה במוניטין של העסק (לדוגמא כעסק שנתבע והפסיד או כעסק שתבע וטענותיו נתבררו כלא מוצדקות וכו').

טעם חמישי - אחרון אך לא פחות חביב – גישור יש בו חסכון ברור של זמן וכסף לעומת בירור הסכסוך בין כתלי בית המשפט.

מתי כדאי לפנות לגישור זוגי?

בני זוג המצויים בפרשת דרכים בנוגע לקשר שלהם יכולים למצוא מענה בגישור זוגי. תחילת הגישור תוקדש לשאלה האם בני הזוג רוצים להפרד או שהם מבקשים להמשיך בקשר הזוגי.

אם בני הזוג מגיעים למסקנה כי הם מבקשים לשמור על הזוגיות ולנסות להתגבר על הקשיים שלהם מסתיים הליך הגישור. על קשיים בזוגיות יוכלו בני הזוג לעבוד מחוץ לגישור, בעצמם או במסגרת סיוע של טיפול זוגי או פרטני.

אם בני הזוג מגיעים למסקנה כי הם מבקשים להיפרד, עולה השאלה "איך נפרדים". או אז הגישור מהווה אלטרנטיבה לגירושין בבית המשפט.

יתרונות הליך הגישור הזוגי:

הבחירה בגישור מאפשרת לבני הזוג לעצב לעצמם את המציאות המשפחתית החדשה שתייצר הפרידה וכן לאפשר שיח מכבד, "ללא מחטפים" ובניית הסכמות על בסיס דיאלוג. בגישור אין "מנצח" ו"מפסיד", אין כיפופי ידיים, אין הסלמה והקצנה של טענות ותחושות האחד נגד השנייה. בגישור עובדים על בנייה של מתווה שיאפשר עתיד טוב לבני בני הזוג ולילדיהם ומתן מענה מדויק וייחודי עבור המשפחה המסוימת שפנתה לגישור.

הליך הגישור מאפשר תקשורת טובה בין בני הזוג גם במהלך תקופת הפרידה. בכך הוא שומר גם על בני הזוג וגם על הילדים. מחקרים רבים מראים שקשר טוב בין ההורים משפיע על ה – WELL BEING הכללי של הילדים.

הגישור מאפשר לבני הזוג לצלוח את התקופה המשברית של הפרידה עם כמה שפחות זעזועים. הליך הגישור מאפשר הבנה שמדובר בתקופה של שבר ושינוי לשני הצדדים וצריך למצוא את הדרך לאפשר לכל אחד מהם לבנות עצמו מחדש.

בחירה בדרך של גישור זוגי היא בחירה המאפשרת דיאלוג בין בני הזוג, שליטה בתהליך ובתוצאות והגעה להסכמות שיהיו מקיפות את כל תחומי החיים. המטרה היא לבנות הבנות ממצות, יציבות ובנות קיימא לאורך זמן.

הבחירה בדרך של גישור זוגי חוסכת זמן וכסף לבני הזוג. בהיבט הזמן - מדובר בהליך קצר בהרבה בהשוואה להליך בבית משפט. הגישור מורכב בדרך כלל ממספר פגישות בלבד, הכל בהתאם למורכבות הסכסוך ולפערים בין הצדדים. בהיבט הכספי – במקום שכל אחד מבני הזוג ישלם לעורך דין מטעמו בהליך משפטי ארוך, שני בני הזוג נושאים בעלות הגישור.

על מה עובדים בגישור:

הגישור מסדיר את החיים שאחרי הפרידה. איך יהיו הסדרי הראיה עם הילדים, כיצד יישאו בני הזוג בהוצאות הילדים, ובאיזה אופן יחלקו בני הזוג את רכושם המשותף.

הגישור נותן מענה גם להסכמות קצרות טווח, הנוגעות ל "כאן ועכשיו" עד שתוסדר הפרידה וההסכם ארוך הטווח ייכנס לתוקף. כך למשל ניתן להגיע להסכמות קצרות טווח הנוגעות למגורים של בני הזוג בתקופה הזמנית, להסדרי הראיה עם הילדים בתקופה הזמנית, לחלוקה זמנית של הכנסות והוצאות וכיוצ"ב.

לאחר שמגיעים להסכמות סופיות מנסחים הסכם ומגישים לבית המשפט כדי לקבל אישורו ולתת לו תוקף רשמי. את ההסכמות הסופיות ניתן להגיש לאישור בית המשפט גם מבלי לפתוח תיק גירושין בבית המשפט ומבלי שיש צורך להגיע ליחידות הסיוע בבית המשפט. עם ההסכם שאישר בית המשפט יוכלו בני הזוג להשלים את הליך הגירושין ברבנות.

אציין כי מאז שנכנסו לתוקף תקנות להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) תשע"ט – 2016 כל תביעה בגין סכסוך משפחתי שמוגשת לבית משפט לענייני משפחה מופנית קודם כל לניסיון פרידה דרך הליך גישור. כלומר המחוקק הכיר באלטרנטיבה של הגישור ככלי מרכזי ולא עוד כדרך צדדית.

קווים לדמותו של גישור בקהילה קטנה (קיבוץ/מושב/ישוב קהילתי)

גישור בקהילה קטנה דומה לעבודת קולאז', כלומר תמונה שבנויה מאוסף של תמונות, אחת על גבי השנייה, היוצרת תמונה חדשה (קולאז' הגדרתו – "קרעי נייר, פיסות בד, גזרי תמונות, חלקי עיתונים, דברי דפוס וכו' היוצרים תמונה חדשה").

הרבדים מהם מורכב גישור בקהילה קטנה הם החקיקה הרלוונטית לאותו קיבוץ/מושב/יישוב קהילתי, התקנונים הקיימים בו, התמהיל האנושי של אותו ישוב, המנהגים הנוהגים בו, מצבו הכלכלי, האוירה החברתית והמצב הדמוגרפי שלו. רבדים שונים אלו מייצרים מערכת יחסים ייחודית כך שכל ישוב יוצר קולאז' משלו.

אחת המשימות הראשונות בגישור בקהילה קטנה היא להכיר בריבוי הרבדים ולנסות "לעשות סדר", כלומר לזהות מאילו רבדים מורכב הסכסוך. כדי לעשות זאת יש להבין את מרקם הקהילה באותו יישוב, את אורח החיים בו ואת מערכות היחסים השונות שיש בין הצדדים לסכסוך.

במאמר זה אבקש למנות בקצרה את המאפיינים העיקריים לגישור בקהילה קטנה. התייחסות למאפיינים אלו מעשיר את "ארגז הכלים" שלנו בבואנו להתמודד עם סכסוך בתוך ישוב קטן.

מאפיין ראשון - מערכות יחסים ארוכות טווח

בגישורים אזרחיים/מסחריים מדובר לא פעם בקונפליקט שנוצר בעקבות מפגש חד פעמי בין הצדדים לסכסוך. לא כך הדבר בסכסוך בישוב קטן. ישוב קטן מייצר מערכות יחסים ארוכות טווח, בדומה לסכסוך בין שכנים ולסכסוך בתוך המשפחה.

לרוב, הצדדים לסכסוך מכירים אחד את השני הכרות ארוכת שנים, ולא פעם מדובר בהכרות הכוללת גם את כל משפחתו של הצד השני וחבריו, על פני דורות.

במקרים של מערכות יחסים ארוכות טווח יש לצדדים לסכסוך אינטרס רב ערך ליצור תקשורת טובה ולשמור עליה כדי לאפשר לצדדים לסכסוך להמשיך לחיות יחד באותה קהילה. שמירת הקשר והתקשורת התקינה בין הצדדים מהווה אינטרס משמעותי ולעיתים כזה שגובר אף על האינטרסים של הצדדים בסכסוך הנקודתי.

אינטרס זה מתקיים לא רק בסכסוך בישוב קטן אלא גם בסכסוכי שכנים ובסכסוכים בתוך המשפחה.

מאפיין שני – "גאוה ודעה קדומה"

הכרות מוקדמת של הצדדים לסכסוך, האופיינית לצדדים לסכסוך ביישוב קטן, עלולה "לצבוע" את הסכסוך הנוכחי בדעות הקדומות והעמדות בהן כל צד מחזיק על הצד השני.

הדעה הקדומה יכולה להיווצר ממפגשים קודמים כולל כאלו שאירעו לפני שנים רבות או על סמך התרשמות לא ישירה, כלומר על סמך רשמים שמסרו אחרים בישוב. אמירות שמשמיע צד אחד בגישור על הצד השני (לדוגמא : "הוא תמיד היה משוגע", היא תמיד מחפפת", "זאת משפחה שאי אפשר לסמוך עליה", "הם תמיד בחובות", זה אדם שאי אפשר לסגור איתו כלום", "זו משפחה שמבינה רק כוח" וכיוצ"ב) יכולות ללמד אותנו בדבר קיומה של אותה דעה קדומה. לעיתים אותו צד לסכסוך שמתבטא כך, כלל אינו מודע שהוא מחזיק בדעה קדומה ומשוכנע שהוא מתאר מציאות עובדתית שאין עליה עוררין.

במקרים כאלו השאיפה הראשונית כמגשרת היא לזהות שאותו צד מחזיק בדעה קדומה ש"נועלת" אותו בעמדה מסוימת ומקשה עליו לפתח שיח.

שאיפה מתקדמת יותר כמגשרת היא לנסות ולהביא את אותו צד למודעות שהוא מחזיק בדעה קדומה. אדגיש כי אין מדובר בשאיפה לנטרול אותה דעה הקדומה, אלא בהבאת אותו צד להבנה שיש סיכוי שאין מדובר באמת מוחלטת וכי אותה דעה קדומה משפיעה על האופן שבו הוא תופש את הסכסוך, משל היינו שמים סימן שאלה במקום סימן קריאה בסוף משפט. עצם המודעות לאפשרות קיומה של דעה קדומה המניחה הנחה מוקדמת מראש אך לא בהכרח משקפת את המציאות היא היא שמאפשרת להקטין את השפעתה של אותה דעה.

מאפיין שלישי – ריבוי אינטרסים

בקהילה קטנה קיימים סוגי מפגשים רבים בין הצדדים לסכסוך. שכיח מאד שבעת שקורה סכסוך נקודתי הצדדים לאותו סכסוך ממשיכים להיות בקשר בממשקים נוספים כמו: יחסי שכנות, יחסי עבודה, מערכת יחסים של בעלי תפקידים שונים בישוב, בני משפחה, נותני ומקבלי שירות, הורים לילדים באותה כתה וכו'.

כדי לסייע להצלחת תהליך הגישור חשוב למפות את כל סוגי המפגשים וכל סוגי הקשרים בין הצדדים לסכסוך, כלומר מה חשוב לצדדים בכל סוג כזה של מפגש ושל קשר. בכל סוג של קשר יכול ויהיו לצדדים אינטרסים שונים. חשוב שהצדדים לסכסוך יבינו שקיימים להם מספר אינטרסים, לא בהכרח אותם אינטרסים בכל קשר ויכול ויהיו גם אינטרסים הנוגדים אחד את השני בממשקים השונים שיש בין הצדדים.

זיהוי כל האינטרסים השונים חשוב שכן הוא מאפשר לנו להרחיב מבט ולא להתייחס לסכסוך רק כמצב בינארי שבו יש פתרון "טוב" או "רע". ההכרה במערכת יחסים מורכבת עם האחר מחייבת אותנו להמנע מלראות את הצד השני באופן חד מימדי. ריבוי אינטרסים מחייב ראיה מורכבת ודירוג בין האינטרסים השונים ומאפשר לקחת בחשבון מספר פתרונות אפשריים למחלוקת, שכן כל פתרון ייתן מענה שונה לאיזון בין השונים. ריבוי אינטרסים מסייע למציאת מספר פתרונות אפשריים, הוא מאפשר חשיבה יצרתית ו"מחוץ לקופסה" ומונע מצב של "הכל או כלום".

מאפיין רביעי - האפשרות שסכסוך קונקרטי ישפיע על כלל הקהילה בישוב

סכסוך במעגל הכרות מסוים בישוב יכול "להבעיר" במהרה מעגלי קשר אחרים בישוב. בקהילות קטנות סכסוך נקודתי עלול "לזלוג" לשאר האוכלוסיה ולתת בה אותותיו בדמות פלגנות בקהילה, תסיסה, חוסר אמון ומשקעים מתמשכים. לכן כשמגיעים הצדדים להליך הגישור חשוב להבין האם "זלג" הסכסוך והשפיע על עוד אנשים בישוב. יכול והדבר יביא לצירוף צדדים נוספים לשיח או לקיומם של אינטרסים נוספים החשובים לצדדים.

מאפיין חמישי – הסכסוך רווי באמוציות חזקות

סכסוכים בישוב קטן, גם אם הם נדמים כעסקיים לגמרי (לדוגמא סכסוך בין שני עסקים בישוב או של עובד ומעביד בעסק בישוב) מביאים איתם על פי רוב מטענים רגשיים חזקים. הדבר דומה לסכסוך בעסק משפחתי, שכן הגם שמדובר ב"עסק" הרי שהעסק רווי ברגשות ובעוצמות הנוגעות למשפחה ולא רק לשיקולים עסקיים.

מאפיין זה מחייב האטה בקצב של הליך הגישור, כדי לאפשר לאותן תחושות ורגשות זמן ראוי ומקום כדי שישמעו כראוי אך לא ימנעו את המשך השיח. לחץ של זמן אינו מאפשר זאת. אין מדובר בסכסוך של "זבנג וגמרנו" ולרוב לא די בפגישת גישור אחת. כדאי לאפשר לצדדים להפגש על פני רצף של זמן כדי לאפשר להם לעבור תהליך עם עצמם ואחד עם השני.

מאפיין שישי - פערי דורות

סכסוך בישוב קטן מכיל, פעמים רבות צדדים, נציגים של דורות שונים. דור המייסדים, דור הבנים הממשיכים ודור הנכדים. לכל דור החוויות שעיצבו אותו, ראיית העולם שלו והערכים שלו. לכל אחד מהדורות שפה משלו. בגישור בין דורי יש צורך לתווך " ולתרגם" את השפות השונות למשתתפים השונים בתהליך.

מאפיינים ייחודים כשהישוב עצמו הוא צד לגישור

בחלק הבא של המאמר אסקור בקצרה את המאפיינים העיקריים של גישור בקהילה קטנה, כאשר ההנהלה של הקיבוץ/המושב/ הישוב הקהילתי היא עצמה צד לסכסוך ומשתתפת בהליך הגישור.

"סוגיית התקדים" – מדובר בדאגה שכיחה של נציג הישוב המשתתף גישור. הדאגה שההסכמות שיתקבלו במסגרת הגישור יהוו "תקדים מחייב" מכאן ואילך.

החשש הוא מהשלכות רוחב שיביא תקדים כזה בישוב. חשש מ"תקדים מחייב" עלול לסכל פתרון שיכול היה להיות מוסכם על הצדדים, לו ניתן היה להחילו רק על הסכסוך הקונקרטי, מבלי שיחייב את הישוב מכאן ולהבא.

האתגר במקרים כאלו הוא לחפש פתרון שיניח את דעת נציג הישוב גם בפן הרוחבי. לחלופין ניתן לבדוק אם ישנן הנמקות היכולות להחריג את הפתרון בסכסוך הנקודתי לעומת מקרים אחרים.

אעיר כי סוגייה זו אינה ייחודית לישובים קטנים והיא עוברת כחוט השני גם בגישורים עם חברות גדולות שיש להן שיקולי רוחב (לדוגמא: בנקים, חברות דלק, חברות ביטוח וכו'), וכן בגישורים עם נציגי רשויות מקומיות/המדינה.

"מה יגידו בבית" – כשנציג הישוב משתתף בגישור בו מגיעים להסכמות, הוא יודע שבסוף הגישור יצטרך להסביר לשאר הנהלת הישוב את הפתרון אליו הגיעו הצדדים בגישור.

פעמים רבות החסם להסכמה בגישור הוא החשש של הנציג מ"דעת הקהל" של הנהלת הישוב והשאלה איך יתקבל על ידם אותו פתרון. נציג הישוב חושש שמא יימצא "רך מדי" עם הצד השני ויוצג כמי שאינו יודע לעמוד על שלו או להביא הישגים.

האתגר במקרה כזה הוא להפוך את הנהלת הישוב לשותפה בהליך הגישור ולא רק כזו שנחשפת לפתרון המוצע בסוף תהליך הגישור.

לעיתים יש להקדיש להנהלת הישוב פגישה ייחודית, במסגרת הליך הגישור. בדרך זו ניתן לשתף ולהסביר את השיקולים השונים שהביאו לפתרון. ברגע שההנהלה היא חלק מהליך הגישור, והיא שותפה לשיקולים השונים היא יכולה לקבל ביתר קלות והבנה את הפתרון ולקחת עליו אחריות. אך טבעי שמי שנמצא מחוץ לתהליך הגישור, ולא נחשף לשלל האינטרסים של הצדדים והאילוצים השונים, יקל עליו להעביר ביקורת ולדחות את הפתרון המוצע.

אפשרות נוספת היא לזהות, בעזרת נציג הישוב, מי בהנהלה מתנגד לפתרון בדרך של גישור ולנסות לצרף אותו מראש כחלק מהנציגים של הישוב המשתתפים בגישור. כאמור לעיל, קל יותר לעבוד עם התנגדויות כאשר המתנגד לוקח חלק פעיל בהליך הגישור. קשה מאד לרכוש אמון ולשכנע מתנגד ששומע רק את הפתרון בסוף התהליך. בניגוד לאינסטינקט הראשוני, עדיף דווקא שהמתנגד הקולני ביותר לפתרון מוסכם ייקח חלק בהליך הגישור. אם הצלחנו לקבל את ברכת הדרך שלו בהליך הגישור, הסיכוי לקבל את אישור הנהלת הישוב גדל בצורה משמעותית.

בשולי הדברים אציין כי אף מאפיין זה שכיח מאד בגישורים עם חברות גדולות ובגישורים עם נציגי רשות מקומית/מדינה. גם בגישורים אלו כל פתרון שמוסכם בגישור צריך לעבור את אישור ההנהלה/ועדת פשרות בטרם יקבל תוקף סופי.

מה קורה לרכושו של אדם שהולך לעולמו מבלי שהכין צוואה.

לפני הכל חשוב לדעת שלא נוצר ואקום, שהרכוש אינו "הולך לאיבוד" או מועבר לבעלות המדינה.

מצב זה שבו אדם נפטר ללא צוואה הוסדר על ידי המחוקק בדרך של חקיקה, וזאת באמצעות חוק הירושה התשכ"ה – 1965 (מעתה אקרא לו "חוק הירושה או החוק"). חוק הירושה הוא שקובע איך מתחלק רכושו של אדם שנפטר ללא צוואה (לנפטר כזה אקרא כאן מעתה "המנוח").

החוק נועד לתת מענה לחלוקת רכוש המנוח בכל סיטואציה משפחתית שהותיר אחריו. ככלל, החוק מסדיר את החלק שיקבל בן/בת הזוג של המנוח אם יש כאלו וכן מסדיר את החלק שיקבלו בני משפחתו של המנוח – ילדיו, אחיו הוריו וכיוצ"ב.

חוק הירושה מייצר חלופות שונות של חלוקת רכוש המנוח בהתאם למצבים המשפחתיים השונים האפשריים. כך מתייחס החוק לחלוקת רכוש במקרה בו הותיר המנוח בן/בת זוג וילדים, במקרה בו הותיר המנוח ילדים בלבד, במקרה שבו אין למנוח בן/בת זוג וילדים אך הוא הותיר אחריו הורים ואחים וכן הלאה. כיוון שקיימים מצבים משפחתיים מגוונים, יש לבדוק מה אומר החוק לגבי חלוקת הרכוש בכל מקרה ומקרה.

כדי להמחיש, אתן שתי הדוגמאות הנפוצות במציאות, אליהן מתייחס החוק:

הדוגמא הראשונה מתייחסת למצב בו הותיר המנוח בן/בת זוג וילדים. בן/בת הזוג מקבל את הרכוש המצוי בבית המגורים ואת המכונית. שאר הרכוש מתחלק באופן שווה כך שמחציתו עוברת לבן/בת הזוג ומחציתו עוברת לילדי המנוח. ילדי המנוח מתחלקים ביניהם בחלק שלהם בחלקים שווים.

הדוגמא השנייה היא מצב שבו אין למנוח בן/בת זוג אך יש לו ילדים. במקרה כזה רכוש המנוח במלואו יעבור לילדים והם מתחלקים ביניהם ברכוש בחלקים שווים.

אסייג ואומר כי גם לדוגמאות אלו קיימים חריגים ויש לבדוק כל מקרה לגופו.

מתי כדאי לחשוב על כתיבת צוואה.

מזכירה כי בכתבה קודמת הסברתי שחוק הירושה מהווה "ברירת מחדל" לחלוקת הרכוש אם אדם נפטר ללא שערך צוואה. לכן התשובה לשאלה שבכותרת היא: כל אימת שאדם אינו רוצה שרכושו יחולק לאחר מותו בדרך שקובע חוק הירושה.

והרי המקרים הנפוצים בהם כדאי לשקול לערוך צוואה:

צוואה הדדית (לפי סעיף 8א לחוק הירושה) - במקרה ובני הזוג מבקשים שמלוא הרכוש המשותף יעבור תחילה לבן זוגם שנותר בחיים ורק לאחר מותם של שני בני הזוג יעבור הרכוש הנותר לשאר היורשים עליהם יחליטו. מדובר במקרה בו בני הזוג אינם רוצים שלאחר מותו של מי מהם הרכוש המשותף יתחלק בין בן הזוג הנותר בחיים ובין הילדים כפי שקובע חוק הירושה.

צוואה הדדית מונעת מצב בו היורשים האחרים לפי חוק הירושה מבקשים לקבל את חלקם ברכוש שהותיר בן הזוג שנפטר ( רכוש זה מכונה "עיזבון"). כפי שפרטתי במאמר הקודם שלי, לפי חוק הירושה גם ילדי המנוח זכאים לחלק מהעיזבון. לכן כאשר אדם נפטר ולו בן/בת זוג וילדים – הילדים זכאים לקבל את חלקם בעיזבון. אם העיזבון כולל בית או תוכניות חסכון ארוכות טווח, או עסק משפחתי יצטרכו למכור את הנכסים הללו כדי לתת לילדים את חלקם בהם. צוואה הדדית מונעת מצב זה שכן לפיה במות אחד מבני הזוג כל הרכוש יעבור לבן הזוג שנותר בחיים. רק לאחר מותו של בן הזוג הנותר יחולק הרכוש שיוותר לפי בחירת בני הזוג. צוואה הדדית היא למעשה שתי צוואות, של שני בני הזוג, המסתמכות אחת על השניה.

בני זוג ידועים בציבור – במקרה ובני הזוג רוצים לחסוך את הדיון בדבר מעמדו של "בן הזוג", כלומר לחסוך את הדיון האם בן הזוג עומד בתנאים של "ידוע בציבור" אם לאו. במקרה כזה כתיבת צוואה מונעת דיון או ויכוח בדבר מעמדו של בן הזוג הנותר בחיים.

הורשה של רכוש מסוים (מנה) מתוך כלל רכוש הנפטר – לפי חוק הירושה כל הרכוש מתחלק בין היורשים. אם אדם רוצה להוריש מאה אחוזים של פריט מסוים מרכושו (לדוגמא: תמונה, תכשיט, רהיט, חשבון בנק, דירה) אזי עליו להכין צוואה. רק בצוואה ניתן להורות שפריט מסוים יעבור במלואו ליורש מסוים.

זוג הנשוי נישואים שניים ולכל אחד מבני הזוג יש ילדים מנישואים קודמים – לפי חוק הירושה אם אחד מבני הזוג הולך לעולמו מחצית הרכוש עוברת לילדים ומחצית עוברת לבן הזוג הנותר בחיים. עת ילך לעולמו בן הזוג שנותר בחיים מה שנותר מהרכוש שעבר אליו יתחלק רק בין ילדיו לפי חוק הירושה. כדי למנוע מצב כזה יש הבוחרים להכין צוואה.

זוג מבוגר ללא ילדים – לפי חוק הירושה אם בן זוג אחד נפטר בן הזוג השני מקבל שני שליש מהרכוש והורי הנפטר או אחיו או ילדי אחיו מתחלקים בשליש הנותר. אם רוצים שכל הרכוש יעבור לבן הזוג השני יש להכין צוואה.

רצון להוריש שלא לפי הגדרות חוק הירושה – במידה ואדם מבקש להוריש רכוש לבני משפחתו או לאחרים, באופן שונה מהחלוקה המוגדרת בחוק הירושה. כך לדוגמא, אדם החפץ להוריש רכושו לבני משפחה אך לא בחלקים המוגדרים בחוק הירושה, או אדם החפץ להוריש רכושו לאנשים שאינם בני משפחתו, או אדם החפץ להוריש רכושו לתאגיד (לדוגמא: לתרום רכושו לעמותות, למוזיאון, לאוניברסיטה). במקרה כזה יש להכין צוואה.

הרצון להעברת רכוש מסודרת – אדם החפץ להקל על היורשים ולפרט מהו הרכוש שהוא מותיר אחריו. כך לדוגמא במקרה בו לאדם יש מספר דירות, או מספר חשבונות בנק שונים, או תוכניות חסכון, קרנות השתלמות, קרנות פנסיה, ביטוחי בריאות וביטוחי חיים וכיוצ"ב. פעמים רבות אנשים במצב זה מבקשים להעלות על הכתב בצוואה את פירוט הרכוש ומקום המצאו באופן מסודר.

הרצון להשאיר צוואה מוסרית – אנשים המבקשים להעביר מסר ליורשים מעבר לחלוקה הכלכלית של הרכוש. צוואה היא כלי המאפשר להעביר מסר אישי מאדם ליורשיו, למשפחתו או לידידיו. מסר כזה יכול להיות מסר המכיל את רגשות הנפטר ויכול לפרט ערכים שהוא מבקש להנחיל לאחר מותו. חשוב לדעת כי אין לצוואה מוסרית תוקף משפטי מחייב.

אסייג ואדגיש כי מדובר בהסבר כללי ובדוגמאות בלבד וקיימים חריגים. ביקשתי להעביר ידע אך אין מדובר בייעוץ מקצועי ויש לבדוק כל מקרה לגופו.

מה קורה בחשבון בנק אחד שבו מספר בעלים בחשבון ואחד מהבעלים נפטר.

הפעם ברצוני להתייחס לשאלת הפעילות בחשבון בנק משותף כשאחד השותפים בחשבון נפטר והשותף שנותר בחיים (שותף הכוונה לאחד או יותר) מבקש להמשיך לעשות שימוש בחשבון.

מהו חשבון בנק משותף - חשבון שיש בו יותר מבעלים אחד. יכול להיות שני בני זוג, יכול להיות הורה וילד, שני הורים וכמה ילדים, ידועים בציבור וכיוצ"ב.

התשובה לשאלה "מה קורה" תלויה בהסכמים שנחתמו בין הבנק לבין השותפים לחשבון בכל מקרה ומקרה.

אם אין הסדרה ספציפית של הנושא בבנק אזי השותף שנותר בחיים לא יוכל להמשיך לפעול בחשבון אחרי מות השותף הנוסף. הבנק, אחרי פטירת אחד השותפים, יקפיא את חשבון הבנק. החשבון יוקפא עד שהבנק יקבל צו ירושה או צו קיום צוואה, למרות שחלק מהכסף שבו שייך לשותפים שנותרו בחיים.

מה ההיגיון - הרעיון העומד מאחורי הקפאת חשבון הבנק עם מות אחד השותפים הוא למנוע ריקון החשבון מכספים על ידי שאר השותפים, זאת על חשבון יורשיו של הנפטר. כלומר, ההקפאה נועדה להבטיח שהנפטר יוכל להוריש את הכסף השייך לו ליורשים שקבע ולא בהכרח למי ששותף עימו בחשבון.

משך הזמן שהחשבון יוקפא – אין משך זמן קבוע.

צריך לקחת בחשבון שמדובר לפחות בכחודשיים מזמן הגשת הבקשה למתן צו ירושה או צו קיום צוואה, וכי הדבר יכול לקחת גם מספר חודשים. משך הזמן תלוי בעומס של הרשם במחוז בו מבקשים להוציא את הצו. כמובן שאם מוגשת התנגדות לירושה או התנגדות לאמור בצוואה התיק עובר מהרשם לבית המשפט לענייני משפחה ועד שתהיה החלטה בתיק יכולות לעבור גם שנים.

בפועל נוצר מצב בו לא ניתן להשתמש בכסף בחשבון בכל אותו פרק זמן שממועד פטירת השותף ועד לקבלת צו ירושה או צו קיום צוואה.

הפתרון – חתימה בבנק על טופס "אריכות ימים" או טופס "היוותרות בחיים"

כדי להימנע ממצב בו החשבון "ננעל" ובעל החשבון שנותר בחיים לא יכול להמשיך ולעשות בו פעולות עד שיתקבל הצו, ניתן להסדיר הנושא באמצעות טופס המכונה "טופס אריכות ימים", או טופס "היוותרות בחיים".

החתימה על טופס כזה נעשית בבנק ולכל בנק נוסח משלו והנהלים משלו. יש בנקים שכברירת מחדל מחתימים על טופס כזה בעת פתיחת החשבון ויש כאלה שלא. כמו כן יש בנקים שמגבילים את תוקף תחולת הטופס. לכן גם אם כל השותפים חתמו על טופס כזה במועד פתיחת החשבון כדאי לבדוק לכמה זמן הוא תקף, ולבוא לבנק ולהאריכו לפי הצורך.

הטופס צריך להיות חתום על ידי כל השותפים בחשבון, בטרם נפטר מי מהם. אחרי חתימה על טופס כזה השותף שיוותר בחיים יוכל להמשיך לעשות פעולות שגרתיות ושוטפות בחשבון. מדובר בהסדרה שנעשית במישור היחסים בין השותפים בחשבון הבנק לבין הבנק.

ברמה המעשית - שווה לבדוק אם חתמתם על טופס כזה בעת פתיחת החשבון בבנק. כמו כן כדאי לבדוק מול הבנק מה המשמעות שהוא נותן לטופס וכיצד הוא נוהג על פיו בפועל בעת פטירת אחד השותפים.

חשוב להבין שטופס אריכות ימים חל רק על שותפים בחשבון בנק. הוא אינו חל לדוגמא על מיופה כח בחשבון, שכן ייפוי הכח פג ברגע שמייפה הכח נפטר.

אם לא נחתם טופס אריכות ימים בבנק לפני מות אחד השותפים בחשבון אזי אין ברירה אלא לחכות לצו הירושה/צו קיום צוואה.

צו קיום צוואה או צו ירושה "גובר" על טופס אריכות ימים

ואסביר: טופס אריכות ימים הוא הסדר במישור של השותפים בחשבון מול הבנק בנוגע לפעילות בחשבון. הסדר זה אינו קובע "זכויות בעלות" בכסף שבחשבון. כלומר הוא אינו קובע זכויות ביחסים שבין השותף בחשבון שנותר בחיים לבין היורשים של השותף המנוח. הבעלות בכסף שבחשבון תקבע בהתאם לאמור בצו היורשה או בצו קיום צוואה.

אם יתברר, אחרי קבלת צו הירושה או צו קיום צוואה, שהשותף שנותר בחיים ופעל בחשבון במסגרת ההרשאה של טופס אריכות ימים, משך כספים שהיו אמורים להגיע ליורשי הנפטר הוא יצטרך להחזיר כספים אלו ליורשים החוקיים.

זאת אומרת שהשותף שנותר בחיים יכול למשוך את כל הכספים מהחשבון, כי אין הגבלה על פעילותו, אולם במידה ואינם מגיעים לו לפי הצו שיתקבל הוא יצטרך להחזיר את כל הסכום שמשך ושאינו שייך לו.

אם לא יעשה כן הוא עלול להתבע על ידי היורשים החוקיים להחזיר את הכספים ולחלקם לפי הצו. הבנק אינו חשוף במקרה כזה לתביעה, התביעה היא במישור שבין היורשים לשותף.

מה ההיגיון – טופס אריכות ימים נועד לאפשר לשותף שבחיים להמשיך בחייו ולמשוך כספים לצורך פעילות שוטפת, אך אין הטופס מיועד לאפשר משיכת כספים שאינם בבעלותו על חשבון היורשים. אם השותף משך כסף שמיועד ליורשים עליו להחזירו.

איך מקבלת ירושה ואיך מקבלת צוואה תוקף חוקי המאפשר לחלק את הרכוש בהתאם.

ירושה מקבלת תוקף על ידי קבלת "צו ירושה" וצוואה מקבלת תוקף על ידי קבלת "צו קיום צוואה". מי שנותן את הצו הוא הרשם לענייני ירושה.

הבקשה למתן צו, בתמצית, הוא הליך משפטי הנחוץ למימוש חלוקת הרכוש של הנפטר (מעכשיו אקרא לרכוש זה "עזבון"). במילים אחרות, מדובר בהליך משפטי שיש לבצעו אחרי מותו של אדם כדי לתת תוקף רשמי לחלוקת העיזבון שלו ורק אחרי קבלת התוקף הרישמי יחולק הרכוש ליורשים. יש צורך בהליך כזה בין אם הנפטר השאיר אחריו צוואה ובין אם מדובר בחלוקה לפי חוק הירושה. זאת אומרת שגם אם אדם הכין צוואה וגם אם לאו, כדי לחלק את רכושו יהיה צורך להוציא צו ירושה או צו קיום צוואה לפי העניין.

ההליך להוצאת הצו מתקיים אצל הרשם לענייני ירושה. ההליך מכונה בשם בקשה לקבלת צו קיום צוואה אם יש צוואה, או בקשה לקבלת צו ירושה אם אין צוואה וחלוקת הרכוש היא לפי חוק הירושה. המדינה מחולקת לחמישה מחוזות והבקשה למתן הצו צריכה להיות מוגשת לרשם במחוז הרלוונטי.

צו ירושה – קובע מי הם היורשים לפי חוק של הנפטר. עם הצו אפשר ללכת לדוגמא לבנק, ללשכת רישום מקרקעין, למשרד הרישוי, ולקבל את החלק מהעיזבון שרשום על שם היורש, כפי שמופיע בצו.

צו קיום צוואה – נותן הכרזה רישמית שהצוואה תקפה. כמו צו ירושה, גם עם צו זה אפשר ללכת לדוגמא לבנק, ללשכת רישום מקרקעין, למשרד הרישוי, ולקבל את החלק מהעיזבון שמועבר ליורש כפי שקבוע בצו.

אדגיש כי לא מספיק להציג בפני בנק, לדוגמא, את הצוואה עם תעודות זהות. ללא צו מהרשם לענייני ירושה הבנק לא ישחרר את הכספים ליורשים לפי חוק הירושה או לזוכים לפי הצוואה.

מה עושה הרשם בהליך - במסגרת הליך הבקשה להוצאת הצווים, הרשם לענייני ירושה דואג לפרסום הבקשה לקיום צוואה או לצו ירושה בעיתון יומי.

פרסום זה מאפשר למי שמעונין להגיש התנגדות לבקשה להגיש אותה. אם מוגשת התנגדות הדיון עובר מהרשם לענייני ירושה לבית משפט לענייני משפחה ושם מתנהל הדיון בהתנגדות. אם לא מוגשת התנגדות, וכך הוא במרבית המקרים, אזי ניתן הצו.

למה צריך לפרסם – ההיגיון שעומד מאחורי הפרסום היא לידע את הציבור בדבר הצוואה והאפשרות להתנגד לאמור בה. כך לדוגמא, אם יש אדם שחושב שהוא מחזיק בצוואה מאוחרת יותר לזו שפורסמה ולכן היא זו שצריכה להיות תקפה, הוא יוכל להגיש התנגדות לרשם.

כמה זמן לוקח עד שמקבלים צו - עקב הצורך בפרסום כפי שהסברתי, כדאי לקחת בחשבון ברמה המעשית שמרגע שמגישים את הבקשה לרשם לענייני ירושה יכולה לעבור תקופה של כמה חודשים עד מתן קבלת הצו. תלוי מאד בעומס שיש על הרשם לענייני משפחה באותו מחוז.

כמובן שאם מוגשת התנגדות והמקרה עובר לבית משפט יכולות לעבור גם כמה שנים עד שתינתן החלטה בחלוקת העזבון.

עריכת צוואה חדשה או ביטול צוואה קיימת.

הפעם אעסוק בשאלה איך ניתן לשנות או לבטל צוואה קיימת.

אקדים ואומר שהמאמר אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו תחליף לייעוץ כזה. כל מקרה ומקרה צריך להישקל לגופו.

נתחיל ברקע קצר:

בבסיס החקיקה הישראלית והפסיקה של בתי המשפט בישראל מצוי העקרון של מימוש רצון המצווה/הנפטר.

מימוש רצון המצווה בא לידי ביטוי, בין היתר, באפשרות הניתנת לכל אדם לכתוב צוואה חדשה או להוסיף/לשנות על צוואה קיימת בכל עת במהלך חייו וכמה פעמים שיחפוץ בכך במהלך חייו.

אפשרות זו באה להבטיח שאדם יוכל לצוות את רכושו לאחר מותו בהתאם לנסיבות חייו המשתנות, וכי רצונו העדכני ביותר הוא שיבוא לידי ביטוי לאחר אריכות ימיו.

החופש לצוות מעוגן, בין היתר, בסעיף 27 לחוק הירושה תשכ"ה – 1965 (מכאן ואילך אקרא לו כאן "חוק הירושה") הקובע :

27.  (א)  התחייבות לעשות צוואה, לשנותה או לבטלה או שלא לעשות אחת מאלה - אינה תופסת.

        (ב)  הוראת צוואה השוללת או מגבילה את זכות המצווה לשנות את הצוואה או לבטלה - בטלה.

סעיף זה בא להבטיח שאדם יוכל לשנות צוואה שהכין בלי שיהא מוגבל לצוואה קודמת או להתחייבות קודמת לערוך צוואה בדרך מסוימת. לשם הבטחת חירות זו קבע המחוקק כי אין תוקף להוראת צוואה השוללת או מגבילה את המצווה מלשנות את הצוואה שהכין או לבטלה.

המשמעות הפרקטית היא שאדם יכול להכין בחייו אין ספור צוואות ולאחר מכן לבטלן. הצוואה המאוחרת בזמן היא הצוואה המחייבת.

איך משנים צוואה או מבטלים צוואה קודמת?

ביטול צוואה על ידי המצווה מעוגן בסעיף 36 לחוק הירושה הקובע:

36.  (א)  המצווה רשאי לבטל צוואתו, אם על ידי ביטול במפורש באחת הצורות לעשיית צוואה, ואם על ידי השמדת הצוואה; השמיד המצווה את הצוואה, חזקה עליו שהתכוון בכך לבטלה.

        (ב)  צוואה חדשה, אף אם אין בה ביטול מפורש של צוואה קודמת, רואים אותה כמבטלת את הקודמת במידה שהוראות הצוואה החדשה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת, זולת אם אין בצוואה החדשה אלא הוספה על האמור בצוואה הקודמת".

אנסה להבהיר מהן האפשרויות השונות לפי סעיף זה :

אפשרות ראשונה - ביטול צוואה קודמת על ידי עריכת צוואה חדשה, מאוחרת בזמן, הסותרת את הצוואה הקודמת.

הצוואה החדשה, גם אם אין בה הוראה מפורשת המבטלת את הצוואה הקודמת, רואים אותה ככזו אם הוראותיה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת.

אם הכנתם צוואה חדשה הסותרת את הצוואה הקודמת, אין חובה לבקש עותק של הצוואה הקודמת ממי שהצוואה הקודמת נמצאת אצלו (עורך הדין שערך הצוואה, יורש לעתיד, איש אמון וכו') שכן הצוואה החדשה המאוחרת בזמן היא הקובעת והמחייבת.

אפשרות שנייה - ביטול הצוואה על ידי השמדתה. אם המצווה משמיד צוואה שערך קמה חזקה/הנחה מכח הדין שבמעשה זה התכוון המצווה לבטל את הצוואה.

מדובר בעקרון משפטי הקובע כי אם לא נמצאה אצל המנוח הצוואה המקורית שהכין הרי שהמנוח השמיד את הצוואה באופן מכוון על מנת שזו לא תצא לפועל.

מדובר בהנחה הניתנת לסתירה. כלומר, אם ישנן ראיות אחרות חזקות דיין, ובית המשפט לענייני משפחה משתכנע ומקבל אותן הוא יכול לקבוע שעצם זה שהצוואה המקורית לא נמצאה אצל המנוח אין משמעה שהיא מבוטלת (כמובן שבמקרה כזה יעלה הצורך להגיש תביעה לבית המשפט על ידי מי שמתנגד לביטול הצוואה ולנהל הליך הוכחות בבית המשפט).

במקרה של השמדת הצוואה אמליץ לבקש את ההעתקים של הצוואה שנתנו לאחרים למשמרת וליידע את אותם אחרים שאנו מבקשים את העותקים של הצוואה שכן החלטנו להשמידה.

אפשרות שלישית – ביטול הצוואה בדומה לארבעת האפשרויות הקיימות לעריכת צוואה, כלומר:

א. ביטול בכתב ידו של המצווה - המצווה כותב בכתב ידו כי צוואתו מתאריך כך וכך מבוטלת, רושם את תאריך הביטול וחותם.

ב. ביטול צוואה בפני עדים – כתב ביטול שנערך בכתב יחד עם תאריך וחתימת המצווה, שהצהיר בפני שני עדים כי הוא מבטל את צוואתו מתאריך כך וכך והעדים צריכים לאשר את הביטול בחתימתם.

ג. ביטול בפני רשות – ביטול הצוואה בפני שופט, רשם, או דיין.

ד. ביטול בעל פה – רק אם המצווה נמצא על סף מוות או מאמין שהוא נמצא במצב כזה אזי הוא יכול לבטל צוואתו בעל פה , בפני שני עדים המבינים את השפה בה הוא דובר.

איך יודעים מהי הצוואה האחרונה של המנוח ומבטיחים שתקוים?

מושכלות ראשונים – דואגים שיירשם תאריך על גבי כל צוואה שנכין, כדי שידעו מתי נערכה הצוואה ושהיא המאוחרת בזמן.

באשר לאופן שמירת הצוואה העדכנית והאחרונה - רצוי לשמור הצוואה במקום גלוי יחסית בבית ולתת מקור נוסף למשמרת לזוכים לפי הצוואה או לאיש אמון או לחבר קרוב או לעורך דין.

האפשרות הבטוחה ביותר היא הפקדת הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה. אם מופקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה ברגע שהמצווה נפטר ומוגשת בקשה לצו קיום צוואה או בקשה לצו ירושה המזכירות בודקת אם מופקדת בעניינו צוואה.

במידה וקיימת צוואה כזו היא נפתחת על ידי הרשם לענייני ירושה כדי שלא יינתן צו המתעלם ממנה. הדין קובע חזקה/הנחה כי צוואה שהופקדה תהיה ראיה לכאורה שהמנוח הוא שערך אותה ושהצוואה נעשתה לכל המאוחר ביום ההפקדה (ראה ס. 21 לחוק הירושה).

אדגיש שני היבטים בעניין זה:

היבט ראשון - אם נמצאה צוואה אחרת, המאוחרת לצוואה שהופקדה אצל הרשם לענייני ירושה, הרי שהצוואה האחרונה היא הקובעת, גם אם לא הופקדה אצל הרשם.

היבט שני - הפקדת הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה אינה מבטיחה כי המסמך המופקד הוא אכן צוואה בת תוקף הממלאת אחר הדרישות הצורניות והאחרות הנדרשות לפי חוק הירושה מצוואה. הצוואה מופקדת בתוך מעטפה סגורה ולא נבדקת לגופו של עניין בעת הפקדתה.

הקושי המעשי בהפקדת צוואה אצל הרשם – המצווה צריך להפקיד באופן אישי את הצוואה וההפקדה כרוכה בתשלום אגרה.

שינוי חלוקת העזבון אחרי מות המצווה - הסכם בין יורשים או הסתלקות מירושה.

הפעם אבקש לסקור בפניכם שתי אפשרויות הניצבות בפני יורשים המבקשים לשנות את חלוקת הרכוש שהותיר אחריו המוריש, בין אם לפי צוואה ובין אם לפי ירושה על פי חוק. שתי האפשרויות הן "הסתלקות" או "הסכם בין יורשים" ואותן אציג מיד בפניכם.

הרצון לערוך שינוי בחלוקת נכסי המוריש נובע, בדרך כלל, מהשיקולים הבאים:

שיקולי מס - אם יש בעזבון נכס שהעברתו לאדם אחר כוללת מס, כמו דירה או קרקע, אזי העברה בדרך של הסתלקות או במסגרת הסכם בין יורשים אינה נחשבת עסקה במקרקעין ואינה חייבת במס, אם יש נכס מסוים שהיורשים רוצים להעביר ליורש מסוים, שיקולים רגשיים הקשורים ליחסים עם המוריש, יש בצוואה תנאים לירושה שהיורשים אינם רוצים למלא אחריהם.

לפני שאציג את שתי הדרכים לשינוי חלוקת הרכוש שהותיר המנוח אבקש להבהיר מספר מושגים בהם אעשה שימוש בסקירה זו.

"עזבון" – כל הרכוש שהותיר המנוח בין אם בירושה לפי חוק הירושה ובין אם בצוואה.

"יורשים" – מי שזכאים לקבל חלק בעיזבון, הן מכח ירושה לפי דין והן מכח צוואה.

"חוק הירושה" – הכוונה לחוק הירושה תשכ"ה – 1965.

עכשיו כשאנחנו מוכנים אפשר להתחיל.

כאמור, בפני יורשים עומדות שתי אפשרויות לשנות את חלוקת העזבון מזו שקבע המנוח.

אפשרות ראשונה – הסכם בין יורשים

סעיף 110 לחוק הירושה מאפשר שינוי של חלוקת העזבון בתנאי שהדבר מוסכם על כל היורשים ובתנאי שטרם החלה החלוקה בפועל של העזבון .

ס. 110 לחוק הירושה, שכותרתו היא "חלוקה לפי הסכם" קובע :

"110. (א)  נכסי העזבון יחולקו בין היורשים על פי הסכם ביניהם או על פי צו בית המשפט.

           (ב) מנהל העזבון יציע ליורשים תכנית לחלוקת הנכסים וינסה להביאם לידי הסכמה.

           (ג) נעדר אחד היורשים ולא היה מיוצג כדין, יבוא אישורו של בית המשפט במקום הסכמתו.

           (ד) מתחלקים נכסי העזבון על פי הסכם בין היורשים, לא יחולו הוראות הסעיפים 112 עד 117". (ההדגשה אינה במקור אלא שלי – ר.ר.)

בסקירה כאן אתייחס לאמור בתחילת סעיף 110 א לחוק הירושה.

הסעיף הנ"ל מאפשר ליורשים לערוך הסכם המחלק את העזבון באופן שונה ממה שקבע הדין או ממה שנקבע בצוואה. שינוי כזה אפשרי כל עוד הדבר נעשה בהסכמה בין היורשים. מדובר בהסכמה של היורשים בלבד ואין צורך בהסכמה של בני משפחה נוספים שאינם זכאים לעיזבון לפי חוק הירושה או לפי הצוואה. ההסכמה בין היורשים לשינוי אופן חלוקת הרכוש מזה שקבע המנוח יכולה לחול על כל הרכוש בעיזבון או על חלק ממנו בלבד.

תוקפו של הסכם בין יורשים הוא עם החתימה עליו. אין צורך באישור של בית המשפט להסכם. ברמה הפרקטית, ניתן לצרף את ההסכם אליו הגיעו היורשים לצו הירושה/צו קיום צוואה שניתן על ידי הרשם לענייני ירושה ולהציגו יחד עם הצו בפני כל גוף או אדם המחזיק בחלק מהעיזבון ואמור לפעול בהתאם לצו. החלוקה של העזבון תעשה לפי ההסכמות אליהם הגיעו היורשים ופורטו בהסכם ולא לפי החלוקה המפורטת בצו.

אשוב ואזכיר כי ביצוע הסכם בין יורשים אפשרי בתנאי שטרם נעשתה חלוקה בפועל של העזבון. גם חלוקה חלקית של העזבון "נחשבת" כחלוקה.

עוד אציין כי הסכם בין יורשים הוא שינוי בחלוקת העזבון ובו בלבד, כלומר ההסכם אינו יכול לכלול תמורה למי מן היורשים בכסף או בשווה כסף ממקור שמחוץ לכספי העזבון.

אפשרות שנייה - הסתלקות מירושה

חוק הירושה קובע כי לא ניתן לכפות על אדם ירושה, כלומר לא ניתן לחייב יורש לקבל עזבון שהותיר לו המנוח והיורש זכאי לוותר עליו.

הדבר נקבע בסעיף 6 לחוק הירושה לפיו:

6.   (א)  לאחר מות המוריש וכל עוד לא חולק העזבון רשאי יורש, בהודעה בכתב לרשם לעניני ירושה, או לבית המשפט כאשר הענין הועבר אליו לפי סעיף 67א, להסתלק מחלקו בעזבון, כולו או מקצתו או ממנה שהוא זכאי לה על פי צוואה, כולה או מקצתה.

      (ב)  מי שהסתלק מחלקו בעזבון, רואים אותו במידה שהסתלק כאילו לא היה יורש מלכתחילה; אין הסתלקות לטובת אדם אחר, אלא לטובת בן-זוגו, ילדו או אחיו של המוריש.

      (ג)  הסתלקות של קטין ושל מי שהוכרז פסול-דין טעונה אישור בית המשפט.

      (ד)  הסתלקות על תנאי - בטלה.

גם הסתלקות מירושה מאפשרת ליורשים לשנות את מה שקבע המנוח בצוואה או מה שנקבע לפי חוק הירושה. הסתלקות מירושה אינה מחייבת הסכמה בין היורשים. כל יורש זכאי להחליט להסתלק מהחלק שלו, בלי תלות לרצונם ומעשיהם של היורשים האחרים.

הסתלקות רק מנכס מסוים:

יורש יכול להחליט שאינו רוצה רק חלק מסוים מהעזבון, ולכן מוותר רק על אותו חלק. הסתלקות מסוג זה אפשרית בתנאי שיש צוואה המגדירה את אותו נכס מסוים מתוך שאר העזבון ומייעדת אותו ליורש המבקש למסתלק.

אם אין צוואה ומדובר בירושה לפי חוק הירושה לא ניתן להסתלק מנכס ספציפי שכן ירושה לפי חוק קובעת שהיורשים מתחלקים ביניהם בכל נכס ונכס הנמצא בעיזבון, ואין נכס מסוים שעובר ליורש מסוים.

מועד ביצוע ההסתלקות:– ממות המוריש ועד לפני מועד חלוקת העזבון.

למי עובר אותו חלק מהעיזבון עליו ויתר היורש:

הסתלקות כללית – מדובר בהסתלקות שאינה לטובת אדם מסוים אלא מתווספת לחלקם של שאר היורשים.

הסתלקות ספציפית – מדובר בהסתלקות שבה החלק של המסתלק עובר במלואו לאדם אחר. סעיף 6(ב) לחוק הירושה קובע כי אפשר להסתלק לטובת אדם מסוים אבל רק אם אותו אדם הוא אחד מאלה: בן/בת זוג של המוריש, ילדיו של המוריש או אחיו/אחיותיו של המוריש. כאמור, במקרה כזה חלקו של היורש המסתלק עובר כולו לאדם שלטובתו הסתלק.

ייפוי כוח מתמשך - הסבר ממעוף הציפור

במאמר זה אנסה להסביר, בקווים כללים, מהו "ייפוי כח מתמשך" ולמה הוא מיועד.

ייפוי כח מתמשך הוא חלופה משפטית, חדשה יחסית, לאפוטרופסות. חלופה זו נוספה לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב 1982 באפריל 2016 (נקראת גם "תיקון 18" לחוק).

ייפוי כח מתמשך בא בעקבות המעבר מגישה פטרנליסטית לגישה שמבקשת לתת כבוד לאדם וליכולתו לעצב את חייו אם וכאשר יהפוך ללא כשיר שכלית ("אדם שאינו מבין בדבר").

בעוד שמינוי אפוטרופס נעשה כשהאדם כבר אינו כשיר מבחינה שכלית, והאפוטרופוס ממונה דרך בית המשפט לענייני משפחה, ייפוי כח מתמשך נערך כשהאדם כשיר וצלול ומופעל אם אדם הופך ללא כשיר. במידה ואדם ערך ייפוי כח מתמשך והוא הולך לעולמו כשהוא צלול, ייפוי הכח לא יופעל ולא ייכנס כלל לתוקף.

ייפוי כח מתמשך הוא למעשה כלי משפטי המאפשר תכנון עתידי של החיים. כלי זה מבוסס על הסכמות, ואינו מערב את בית המשפט. הוא מאפשר לאדם, כשהוא צלול, להשאיר למי שהוא בוחר שיטפל בו סוג של "חוברת הפעלה" או "ספר הדרכה" ובו הנחיות לכל תחומי החיים, אם יהפוך לאדם שאינו כשיר לקבל החלטות ולבצע פעולות.

ייפוי כח מתמשך הוא סוג של "תוכנית מגירה" לשעת חירום, (רעיונית הדבר דומה לעריכת ביטוח הנותן מענה בהינתן שאכן מתרחש מקרה הביטוח).

ייפוי הכח המתמשך מופקד אצל האפוטרופוס הכללי (האפוטרופוס הכללי הוא אגף במשרד המשפטים) אבל מופעל רק בהינתן שאדם הופך ללא כשיר שכלית.

ההנחיות שניתן למלא בייפוי הכח המתמשך נוגעות לכל תחומי החיים:

אורח חיים / עניינים אישיים – בייפוי כח מתמשך ניתן לתת הנחיות לגבי שגרת החיים האישית של האדם ובדבר שמירה על איכות חייו ורווחתו. כך, לדוגמא, ניתן לציין האם אותו אדם מעדיף בית אבות או מטפל שיסעד אותו בביתו שלו, האם אותו אדם רוצה להשתתף בפעילות קהילתית או בחוגים, ניתן לתת הנחיות הנוגעות לשמירה על אורח החיים התרבותי של אדם, בדאגה לתעסוקה וחברה עבורו וכיוצא בזה.

ענייני רכוש - בייפוי כח מתמשך ניתן לתת הנחיות ולהעניק סמכות לאחר לקבל החלטות בתחום הרכוש. כך, לדוגמא, ניתן לתת הנחיות בנוגע לפעולות בנכסיו ובכספיו של אדם – כך לדוגמא ניתן להנחות לגבי אופן ניהול חשבונות הבנק, שימוש בחסכונות, אופן השקעת כספים, שימוש בקרנות פנסיה וקרנות השתלמות.

עניינים רפואיים – ניתן לתת הנחיות לגבי מעקב רפואי שגרתי – בחירה ברופא משפחה, בחירה ברופא מומחה בתחום מסוים, בחירה ברופא שיניים וכו'.

הנחיות מקדימות - סך כל ההנחיות הללו נקראות "הנחיות מקדימות" והן לב לבו של מסמך ייפוי הכח המתמשך. הנחיות מקדימות אלו מאפשרות לאדם להסביר את רצונותיו ואת הפעולות שהוא מבקש שיינקטו בהתאם לרצונות אלו. ההנחיות ידריכו את מי שיטפל באותו אדם ויורו לו כיצד עליו לפעול בעניינים שנכללים בייפוי הכוח.

ייפוי כח מתמשך מאפשר לאדם לתפור לו "חליפה אישית" המותאמת למידותיו וצרכיו ובנויה על המבנה המשפחתי/חברתי של אותו אדם ועל מצבו הבריאותי והכלכלי.

"השחקנים" בייפוי כוח מתמשך

פירוט "השחקנים" בייפוי כח מתמשך:

הממנה (עורך ייפוי הכח) – הממנה הוא השחקן המרכזי. הוא הלקוח. עבורו נערך ייפוי הכח המתמשך כך שאם יופעל (אם ימצא במצב שכלי או נפשי לא כשיר) יבטא באופן אישי ומדויק ככל הניתן את רצונותיו ואת הבחירה שלו באנשים שיטפלו בו.

מיופה / מיופי הכח – מדובר באדם (אחד או יותר ) שנבחר על ידי הממנה כדי שיטפל בו.

המינוי מחייב הסכמה של מיופה הכח. על מיופה הכח להבין את ההנחיות של הממנה ולהסכים לקחת על עצמו את המינוי. כפי שכבר ציינתי ייפוי כח מתמשך בנוי על הסכמה. בהעדר הסכמה לא ייתכן מינוי.

מספר מיופי הכח - אין הגבלה על מספר מיופי הכח. יכול להיות מיופה כח אחד ויכולים להיות כמה מיופי כח. כמו כן הממנה יכול לקבוע מיופה כח לנושא מסוים אחד (לדוגמא לטיפול בענייני רכוש) ומיופה כח אחר לנושא מסוים שני (לדוגמא לטיפול בעניינים רפואיים). יכולים להיות גם כמה מיופי כח שאחראים יחד או יחד ולחוד לכל העניינים, או לנושא ספציפי.

בהקשר זה על הממנה לקחת בחשבון שהבחירה באדם אחר שיפעל בשמו צריכה להיעשות מתוך רצון חופשי שלו ולא כדי לרצות מישהו או כדי להמנע מלפגוע במישהו. מדובר בהחלטה משמעותית שתשפיע על חיי הממנה אם יוכרז לא כשיר ולכן השיקול המרכזי שצריך לעמוד לנגד עיני הממנה בעת הבחירה הוא טובתו בעתיד. בין השיקולים לבחירת מיופה כח חשוב לשקול האם התקשורת בין הממנה למיופה הכח טובה, האם מיופה הכוח מיטיב להכיר את הממנה, האם הממנה סומך עליו שהוא יפעל לטובתו, האם מיופה הכח יודע ומבין את רצונותיו ובחירותיו של הממנה, האם מיופה הכח מתנהל באופן אחראי בענייניו, האם שגרת חייו של מיופה הכח מאפשרת לו להיות זמין ונגיש למילוי התפקיד וכדומה.

מיופה כח חליפי – מיופה כח חליפי הוא כמו "שחקן ספסל". הוא ימונה כמיופה כח רק אם אחד ממיופי הכח האחרים שמונו לא יוכלו או לא ירצו להמשיך לפעול כמיופי כח.

אדם מיודע – אדם מיודע הוא סוג של מפקח על פעולות מיופה הכח. כמו שמשתמע משמו - הוא מיודע אם מופעל יופי הכח ומיודע בדבר הפעולות שעושה מיופה הכח. אדם מיודע הוא עוד "עין" שמתבוננת על ביצוע ההנחיות המקדימות. במקרה שהוא סבור שהתנהלות מיופה הכח אינה לטובת הממנה או שקורה דבר מה שאינו כשורה הוא יכול לפנות ולהתריע אל מול שאר מיופי הכח או לפנות לבית משפט לענייני משפחה.

מדובר בבניית מנגנון פיקוח, בתוך ייפוי הכח המתמשך, לפיו מיופי הכח מחויבים לדווח למיודע, אותו יבחר הממנה, כשהיקף הפיקוח יקבע לפי הוראות הממנה.

גם עבור מינוי אדם כאדם מיודע נדרשת הסכמתו.

עורך הדין שעורך את ייפוי הכח המתמשך – מי שרשאי לערוך ייפוי כח מתמשך הוא רק עורך דין שעבר הכשרה מתאימה והוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי. ניתן למצוא באינטרנט, באתר לשכת עורכי הדין את רשימת עורכי הדין המוסמכים.

תפקיד עורך הדין שעורך את ייפוי הכח המתמשך הוא שילוב של תפקיד "מאמן הקבוצה" ו"השופט במשחק" גם יחד. כלומר – עליו להפגש ולהכיר את צרכי הממנה בהיבטים השונים של חייו, את המבנה המשפחתי שלו והקשרים בין חברי המשפחה ומתוך כך ליצור "קבוצה" שתפעל בצורה הטובה והנכונה ביותר עבור הממנה.

תפקיד השיפוט בא לידי ביטוי בכך שעורך הדין הוא גם סוג של נציג בית המשפט בעת עריכת ייפוי הכח. עליו להתרשם האם הממנה כשיר לערוך ייפוי כח מתמשך ובמקרה של ספק לקבל חוות דעת מומחה רפואי בעניין.

רותם רוטמן - עורכת דין ומגשרת
Some text some message..